KGZ Ptuj X
GO

Nasveti o dopolnilnih dejavnostih na kmetijah

Novice - Poljedelstvo - Namakanje - sreda, 30. junij 2021

NAPOVED NAMAKANJ

V obdobju od 1.6. do 30.6.2021 padavin skorajda ni bilo, skupno je v Podravju padlo le od 6 do 10 mm dežja, kar v tem času zadostuje komaj za pokritje enodnevnega izhlapevanja. Vodna bilanca ostaja izrazito negativna. Tla poleg izjemno visokih temperatur dodatno izsušujejo še relativno močan jugozahodni veter, nizka relativna zračna vlaga in nadpovprečno sončno sevanje. Namakanje je v takšnih sušnih razmerah edina možnost, kjer je to seveda urejeno in možno.

 

Namakanje je v takšnih sušnih razmerah edina možnost, kjer je to seveda urejeno in možno.  

Glede na dolgotrajno obdobje brez padavin se stanje vode v zgornjem in spodnjem sloju tal nahaja blizu kritične točke in prehaja proti območju točke venenja, kar lahko pomeni tudi propad pridelka. Stanje se bo v nadaljevanju, če ne bo obilnejših padavin, le še poslabšalo.

Pšenica že prisilno dozoreva na lažjih tleh, na težjih tleh bo letina odvisna od prihodnjih vremenskih razmer. Koruza tudi močno občuti pomanjkanje vlage v tleh, rast se je upočasnila, listi se zvijajo, zaenkrat k sreči še ni prišlo do sušenja listov, kar bi zmanjšalo vegetacijsko površino in s tem zmanjšalo ali ogrozilo pridelek. Za namakanje koruze je možno uporabljati različne namakalne tehnologije, npr. rolomate, razpršilce, pivot sisteme ali celo kapljično namakanje. Glede na dejstvo, da vsak dan izhlapi s kmetijskih zemljišč cca. 6 mm vode oziroma 60 m3/ha in če namakamo vsak tretji dan, je priporočen namakalni obrok 180 m3/ha.

Ostale poljščine tudi že močno občutijo pomanjkanje vlage v tleh in visoke temperature, zgodnji krompir je pospravljen, pozni krompir je prizadelo že majsko deževje, zdaj pa močno občuti pomanjkanje vlage, ker se nahaja v fazi debeljenja gomoljev, ko potrebuje največ vlage, zato bo pridelek manjši. Na lažjih tleh namakamo pogosteje, na težjih redkeje.  

Oljne buče močno pesti suša, ker se zaradi bližajočega cvetenja in oplodnje ter nastavka plodov nahajajo v zelo občutljivi fazi rasti in razvoja, ko talno vlago zelo potrebujejo.

Priporočamo nadaljevanje namakanja vseh kultur, kjer je možnost namakanja, ne glede na opremo za namakanje. Napoved velja do prvega obilnega dežja.

Trajni nasadi zaenkrat še niso ogroženi zaradi pomanjkanja vode v tleh.

Pridelava vrtnin brez namakanja pri nas ni možna, saj imajo zelenjadnice plitev koreninski sistem in bujno listno maso, kar pomeni, da so zelo občutljive na pomanjkanje vlage v tleh.

Pri pridelavi zelenjadnic ja vsak zamujeni dan brez vode lahko usoden.

Tisti, ki uporabljate kapljične namakalne sisteme nadaljujte z namakanjem v skladu z dnevnimi oziroma večdnevnimi potrebami rastlin po vodi. V pomoč naj vam bo podatek, da v tej rastni fazi in v tem vremenu kulture porabljajo najmanj 6 mm (6 l/m2) vode dnevno oz. 60 m3/ha, če namakamo celotno površino, drugače pa preračunamo potrebne količine vode glede na predvideno površino namakanja, npr. v vrstah.  

Poleg namakanja pa dobro upoštevati tudi druge dopolnilne ukrepe, ki pripomorejo k boljšemu zadrževanju vlage v tleh, kot so uporaba zastirk različnih oblik, plitva obdelava tal, vzdrževanje visokega odstotka organske mase v tleh, vzdrževanje primerne strukture tal, ipd.   

 

Pripravil: M. Černe

Nazaj na seznam novic

Vsi kontakti