KGZ Ptuj X
GO

Nasveti o vinogradništvu in vinarstvu

Novice - petek, 15. maj 2020

Podaljšan rok za uveljavljanje oprostitve marčevskih in aprilskih prispevkov do 31.5.2020

S FURS so sporočili, da se rok za oprostitev plačila prispevkov za kmečke zavarovance za marec in april ponovno podaljšuje, in sicer do 31.5.2020.

 

Rok je bil sprva 30.4.2020, ki se je po uveljavitvi novele ZIUZEOP-A podaljšal do 9.5.2020. Zaradi večjega števila upravičencev, ki upravičenja niso uspeli pravočasno uveljaviti (med njimi so tudi kmečki zavarovanci), so se na FURS odločili rok ponovno podaljšati. Izjavo za oprostitev plačila prispevkov za marec lahko kmečki zavarovanci vložijo še vse do 31.5.2020.

S tem podaljšanjem roka, pa se je pravzaprav doseglo poenotenje vseh rokov, ki se nanašajo na temeljni dohodek in na oprostitev plačila prispevkov. Za vse tri mesece (marec, april in maj) se za obe upravičenji (temeljni dohodek in oprostitev plačila prispevkov) namreč iztečejo na isti dan – to je 31.5.2020.  

 

Kmečki zavarovanci, ki še niso vložili izjave za oprostitev plačila prispevkov za marec in april 2020, lahko to storijo do konca meseca maja (torej do 31.5.2020). Prav tako lahko do konca maja vložijo tudi izjavo za oprostitev plačila prispevkov za maj 2020 ter za uveljavitev temeljnega dohodka za marec, april in maj. To lahko storijo preko eDavkov ali pa pošljejo vlogo po pošti (pripenjam jo v priponki). Pri slednji opozarjamo, da se upošteva rok dospetja, kar pomeni, da bo pravočasna le, če bo do 31.5.2020 prispela do FURS (po navadni pošti, po e-pošti ali jo bo upravičenec sam odnesel na FURS).

 

Naj na koncu dodamo, da se morebitno uveljavljanje sektorske pomoči izključuje s temeljnim dohodkom. Nikakor pa ne z oprostitvijo plačila prispevkov. Zato kmečki zavarovanci, lahko uveljavljajo ali sektorsko pomoč ali temeljnega dohodka in ne oboje hkrati. Oprostitev plačila prispevkov pa se ne izključuje z drugimi pomočmi, zato jo je možno uveljaviti skupaj s sektorsko pomočjo. Navedeno poudarjamo zato, ker na terenu prihaja do nejasnosti, saj se temeljni dohodek in oprostitev plačila prispevkov sicer uveljavljata z isto vlogo. Kar pa ne pomeni, da ju je potrebno nujno uveljavljati skupaj. Kmečki zavarovanec se lahko odloči in uveljavi le eno od upravičenj. Če bo na primer kmečki zavarovanec uveljavlja sektorsko pomoč, bo na izjavi o zmanjšanem obsegu opravljanja dejavnosti označil le oprostitev plačila prispevkov.

 

Še povezava do objave na FURS https://www.gov.si/novice/2020-05-14-podaljsan-rok-za-uveljavljanje-oprostitve-marcevskih-in-aprilskih-prispevkov-do-31-5-2020/

 

Urška Ahlin Ganziti

 

Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije

Sektor za pravne zadeve

telefon: 01/51-36-681

e-pošta: urska.ahlin-ganziti@kgzs.si

fax: 01/51-36-650

 

 

Nazaj na seznam novic

Vsi kontakti