KGZ Ptuj X
GO
Nasveti   ●   Poljedelstvo

Nasveti o poljedelstvu

Novice - Nasveti - Poljedelstvo - torek, 03. september 2024

Optimalni rok za siliranje koruze v letu 2024

Zorenje koruze je odvisno od vsote dnevnih temperatur (od setve do spravila). Ugodno vreme v začetku aprila je omogočilo rane setve koruze. Izredno toplo leto z dovolj padavinami pa je sprožilo hitro rast in razvoj posevkov koruze. Posevki razreda 300 - 400 sejani v aprilu so dosegli optimalno zrelost za siliranje cele rastline  (35 % SS, ko je mlečna črta zrnja na 1/2) že okrog 20. avgusta. V septembru pa so ostali primerni le posevki razreda 400 ali tisti, ki so bili sejani v mesecu maju za enim ali celo dvema košnjama mnogocvetne ljuljke.

Določanje ustreznega časa spravila koruze za silažo samo na osnovi  izgleda rastline in predvsem sušenja listov ni primerno. Za večino novejših hibridov koruze je značilen t. i.  stay green effect. Zrnje že zori, listi pa so še popolnoma zeleni. Optimalna vsebnost suhe snovi za siliranje cele rastline koruze je približno 28 - 35 %. V tej zrelosti je optimalno razmerje med vsebnostjo hranil, prebavljivostjo in ješčnostjo. Pravočasno spravilo koruze za silažo, posebej tiste, ki je poškodovana od toče, zagotavlja tudi manjšo vsebnost mikotoksinov v koruzni silaži.

Na KGZ Ptuj že tretje leto po kmetijah spremljamo suho snov, mlečno črto in mikotoksine v posevkih koruze za silažo. Glede na dosedanje izkušnje lahko rečemo, da ne glede na vremenske pogoje (sušno ali mokro leto), se s precejšno verjetnostjo lahko zanesemo na mlečno črto pri zrnju za določanje sušine:

  • ko je mlečna črta na 1/3 je v silaži okrog 31 % sušine,
  • ko je mlečna črta na 1/2 je v silaži 35 % sušine,
  • ko je mlečna črta na 2/3 je cv silaži okrog 38 % sušine.

V svetovalni službi opažamo, da še vedno preveč rejcev goveda silira koruzo z več kot 35 % sušine s čimer se izgublja na kakovosti. Pri koruznih silažah z več kot 35 % sušine se zmanjša prebavljivost in konzumacija. Take silaže pa je tudi težje kvalitetno potlačit, kar ima za posledico tudi naknadno fermentacijo pri odvzemu. Ta povzroči segrevanje silaže kar povzroča izgubo hranilnih snovi, ob močnejši fermentaciji pa tudi tvorbo plesni in posledično tvorbo mikotoksinov. Mikotoksini DON in ZEA so prisotni tudi v na videz zdravih silažah predvsem, ko so prizadete od toče ali ob mokrem vremenu v času pred spravilom. Pomembno je vedeti, da se mikotoksini s siliranjem ali v skladiščih ne razgradijo ampak se s kasnejšim časom siliranja samo še povečujejo.

Določitev optimalnega časa siliranja naše najpomembnejše krmne poljščine je ena najpomembnejših odločitev na naših živinorejskih kmetijah, ki nam za eno leto določa kakovost krme ter naš rejski uspeh.

 

Spodaj so prikazani rezultati vzorčenja koruze.

 

Datum vzorčenja: 28.8.2024

Kmetija

Lokacija

Sorta

Zrelostni razred

Datum setve

Sušina (%)

Mikotoksini (ppb)

Dognojevanje

1

Janežovski Vrh

LG 34.90

(Agrosaat)

FAO 430

28.04.2024

41.24

DON: < 150

ZEA: 187.60

N GOO 40

 

 

    

Mlečna črta je na 2/3, vsebnost suhe snovi tega vzorca je bila 41.24 %

 

 

 

 

Kmetija

Lokacija

Sorta

Zrelostni razred

Datum setve

Sušina (%)

Mikotoksini (ppb)

Dognojevanje

2

Grlinci

34.90

(Agrosaat)

FAO 430

25.04.2024

39.98

DON: < 150

ZEA: 117.60

KAN