KGZ Ptuj X
GO

Nasveti o zelenjadarstvu

Trenutno ni aktualnih nasvetov. 

Novice - Osemenjevalno središče - sreda, 24. oktober 2018

Pasme merjascev, ki so na voljo na osemenjevalnem centru Ptuj

Maternalni genotipi

Slovenski landrace linija 11

Pasma slovenki landrace je podabna pasmi švedski landrace, ki je imela pri nastanku le te pomembno vlogo. V Sloveniji je uvrščena na listo tradicionalnih pasem prašičev. Pasma je dobro plodna, svinje so izredne matere, izgube pujskov so majhne.

Slovenski veliki beli prašič (linija 22)

Pasma slovenski veliki beli prašič je poznana je po dobri plodnosti, pujski so nekoliko lažji in občutlivejši v primerjavi s slovenskim landrace linija 11. Uporablja se kot očetovska linija pri proizvodnji križank hibrid 12.

Hibrid 12 so produkt križanja med svinjami pasme slovenska landrace linija 11 in merjasci pasme slovenska velika bela (22). Odlikuje jih odlična plodnost, dolgoživost in življenjska prireja. Potomci so vitalni in imajo dobro preživitveno sposobnost.

Hibrid 21 je produkt križanja med svinjami pasme slovenska velika bela in merjasci pasme slovenska landrace linija 11. Ima podobne lastnosti kot hibrid 12 in ga lahko enako uporabljamo v selekcijski shemi. Zaradi nekoliko slabše plodnosti pa je manj razširjen

Za pripust oziroma osemenitev teh mladic se uporabljajo merjasci oziroma seme terminalnih pasem: pietrain, in hibrid 54. Terminalna pasma služi za izboljšanje mesnatosti in konverzije krme, kar je cilj reje prašičev pitancev.

Terminalni genotipi

Pietrain (44)

Je najbolj mesnata pasma prašičev na svetu. Ima izrazite šunke, plečeta ter širok hrbet. Živali so nekoliko občutljivejše na stres, meso pa je nekoliko slabše kakovosti. Pasma se uporablja kot terminalna, in sicer v tro – in štiripasemskem križanju.

V letošnjem letu smo za potrebe Osemenjevalnega centra za plemenske merjasce Ptuj izvedli tudi nakup v tuji populaciji. Bavarci merjasce predstavljajo s posebno oznako Goliath in Turbo. Merjasci, ki imajo oznako Goliath le te predstavljajo kot očete bodočih pitancev, ki jih odraža meso odlične kakovosti, primerno za »vrhunske izdelke«, z dobrimi proizvodnimi rezultati. Merjasce pasme pietrain z oznako Turbo pa predstavjajo  kot živali, ki jih odlikujejo visoki dnevni prirasti ter vitalnost, kjer je možno oblikovati izenačene skupine pitancev z minimalnimi izgubami v pitanju.

Hibrid 54

Je produkt križanja med svinjami pasme slovenska landrace linija 55 in merjasci pasme pietrain. Odlikuje jih dobra mesnatost. Namenjeni so za pripust plemenskih svinj v štiri pasemskem križanju. Potomci so izredno odporni, kar se kaže v majhnih izgubah  v času pitanja.

Nazaj na seznam novic

Vsi kontakti