KGZ Ptuj X
GO

Novice

Projekti - torek, 21. november 2017

Projekt informiranja in obveščanja javnosti o odgovornem uživanju vin in shemah kakovosti pod sloganom: UŽIVAJ LAHKOTNO, UŽIVAJ ODGOVORNO!

Kultura pitja vina je imela skozi zgodovino svoje mesto in bila vtkana v vse pore življenja, zlasti pri narodih zahodne Evrope in tudi pri nas, saj smo narod z dolgo vinogradniško tradicijo in odličnimi naravnimi danostmi, za pridelavo kakovostnih vin.

Vendar vino v preteklosti ni bila pijača, ki bi vsakdan spremljala obrok hrane, kakor je to pri romanskih narodih, ampak je bila običajno na mizi le ob družinskih ali cerkvenih praznikih. Vino je bilo na podeželju pijača praznikov in pridelek, ki ga je bilo mogoče prodati in je pomagal preživeti na kmetiji. Žal pa se je težko delo na kmetiji začelo z raznimi vrstami domačega žganja, ki so lahko in tudi so postala glavni vzrok za zasvojenost, alkoholizem, ali še huje hibridnih vin, saj so brajde krasile skoraj vsak podeželski dom. Danes pa postaja nalivanje s pivom glavni problem mladine, ki je nismo vzgojili in opozorili na nevarnost alkohola v njem.

(Slavica Šinkovec, upokojena zasl. prof.dr.)

Nosilec projekta

KGZS Zavod Ptuj, Ormoška cesta 28, Ptuj  v sodelovanju z organizatorji dogodkov.

Namen Projekta

S projektom želimo v javnosti prebuditi glas o pomenu zmernega, odgovornega uživanja kakovostnih vin, v kombinaciji s kulinariko in vplivu na zdravje ob zmernih količinah vin, ki je skozi osem tisočletno zgodovino veljalo in še danes velja za najbolj zdravo alkoholno pijačo. Jasno je potrebno tudi povedati, da to velja za odrasel, telesno in duševno zdrav organizem.

Namen projekta je predstavitev shem  kakovosti vin,  umeščanje vin in način uvrščanja v posamezne sheme kakovosti. Ko govorimo o shemah kakovosti imamo v mislih oznake ZGP, ZGO in PTP. Poleg informiranja in ozaveščanja o pomenu shem je bil eden izmed glavnih ciljev projekta, združiti glavne štajerske vinske dogodke na skupni imenovalec in skozi možnosti degustacij na teh dogodkih vinoljubcem, predstaviti pestrost in naravnost božanski razpon cvetic, okusov sortnosti posameznih sort na Salonih Sauvignon in Salonu traminec, predstaviti in poudariti tudi tako imenovano sezonsko uživanje vina po vzoru Francozov in Avstrijcev, s dogodkoma Pubec in Veni vidi vino mlado, kjer se predstavljajo štajerski razigrani mladci – mlada vina.  Zgodbo predstavitve shem in informiranja o kakovosti vin, sortni pestrosti, razkošju sort, cvetic, okusov celotne Slovenije smo zaokrožili na Dobrotah Slovenskih kmetij.

Povzetek projekta

  • Informiranje potrošnika o shemah kakovosti vin.
  • Informiranje in praktično izobraževanje o sortah, vplivu rastišč, podlagah in sortnosti in bogastvu cvetic slovenskega vina.
  • Združiti pet dogodkov v skupnem imenovalcu skrbi za odgovorno uživanje vin in spoznavanje s kulinariko, ki spremlja vse naštete dogodke:
    • Pubec,
    • Veni vidi vino mlado,
    • Salon Sauvignon,
    • Dobrote slovenskih kmetij in
    • Salon traminec.
  • Skrb in ozaveščanje potrošnika o odgovornem uživanju vin in spoštovanju slovenskih vin, vinske kulture in vinske tradicije.

Nazaj na seznam novic