KGZ Ptuj X
GO
Nasveti   ●   Poljedelstvo

Nasveti o poljedelstvu

Novice - Nasveti - Govedoreja - sreda, 23. december 2020

Podatki, ki jih lahko rejci dobite iz analize vzorcev mleka v laboratoriju KGZS Zavod Ptuj

Z analizo mleka lahko rejci dobite mnogo več, kot le podatke o vsebnosti mlečne masti, beljakovin in laktoze v mleku. Trudimo se, da vam ponudimo čim več podatkov o zdravju molznice oz. prisotnosti presnovnih bolezni v subklinični obliki in zdravju vimena.

Prisotnost ketonskih teles v mleku

Ketonska telesa so pokazatelj ogroženosti živali za ketozo, presnovno bolezen, ki v govedorejcem prinaša velike finančne izgube. S spremljanjem ketonskih teles v mleku lahko pravočasno ukrepate in si s tem znižate stroške zdravljenja živali ali preprečite izgubo živali.

Diferencialno število somatskih celic

S pomočjo teh podatkov izboljšate spremljanje pojavnosti mastitisa v čredi. Žal se mnogo rejcev ne zaveda dejanskega stanja na področju zdravja vimena v svoji čredi. Več informacij o diferencialnem štetju somatskih celic najdete napisano na priloženem listu. Podatki o DŠSC v vaši čredi so dostopni na spletni strani Kmetijskega inštituta Slovenije na spletni strani www.govedo.si, iz menija izberete Somatske celice -> Diferenciarno število somatskih celic.

Preverjanje brejosti živali

Na podlagi vzorcev mleka, odvzetih ob izvajanju kontrole prireje lahko tudi preverite brejost krav v čredi. S tem se izognete manipulaciji z živalmi ob ultrazvočnem pregledu, zanesljivost analize je 98%. Vsaka manipulacija za živali predstavlja stres, kar se pa vse odraža na prireji mleka. Pogoj za izvedbo analize je, da je minilo najmanj 28 dni od zadnje osemenitve in najmanj 90 dni od telitve. Za več informacij pokličite na telefonsko številko 02 749 36 18.

POVEZAVA DO ČLANKA DIFERENCIALNO ŠTETJE SOMATSKIH CELIC PDF (za prenos kliknite tukaj)

 

                                                                                   Daniel Skaza, univ. dipl. inž. zoot.

Nazaj na seznam novic

Vsi kontakti