KGZ Ptuj X
GO

Nasveti o zelenjadarstvu

Trenutno ni aktualnih nasvetov. 

Novice - Nasveti - Zelenjadarstvo - sreda, 03. marec 2021

OLJE OLJNE OGRŠČICE

Oljna ogrščica (Brassica napus L. var napus) je tretja najpomembnejša oljnica na svetu in drugi najpomembnejši vir rastlinskih beljakovin. Seme vsebuje 38 – 50 % olja, 15 – 25 % beljakovin, 11 – 16 % vlaknine, 7 – 8 % pepela in 6 – 9 % vlage (Salunkhe, 1992).

 

Slika 1: Seme oljne ogrščice (B. Štajner)

 

Postopek pridobivanja olja:

Tradicionalni postopek pridobivanja olja je hladno stiskanje semen. Bistvo hladnega stiskanja je, da temperatura olja pri stiskanju ne preseže temperature 40 °C, pri čemer dobimo manjše količine olja, a je le to bolj kvalitetno, polnega okusa in bolj aromatično. Danes ogrščično seme pridelajo tako, da seme zmeljejo, zdrobijo, nato pa olje ekstrahirajo iz semena s heksanom ali drugimi organskimi topili. Da je olje užitno ga še morajo rafinirati. Pri tem pa se izgubijo vsi steroli in marsikatera druga snov, ki daje olju njegovo specifiko.

Kot stranski produkt predelave so zraven zelo kvalitetnega olja tudi ogrščične tropine, ki so bogato beljakovinsko krmilo v prehrani prašičev.

Slika 2: Ogrščične tropine (B. Štajner)