KGZ Ptuj X
GO

Novice

Novice - Dogodki - četrtek, 31. januar 2019

30. državna razstav Dobrote slovenskih kmetij

Letošnja prireditev Dobrote slovenskih kmetij, je jubilejna 30. in bo potekala od petka, 17. maja, do nedelje, 19. maja 2019. Letošnja prireditev Dobrote slovenskih kmetij, je jubilejna 30. in bo potekala od petka, 17. maja, do nedelje, 19. maja 2019.

 

 

 

Kmetice in kmetje bodo po pričakovanju na ocenjevanje prijavili več kot tisoč izdelkov iz štirinajstih skupin. Prijavljeni izdelki prihajajo tudi s kmetij iz zamejstva. Rok za prijavo je 15.februar 2019.

 

Ocenjevanja na Ptuju, v Ljubljani in v Izoli

Ocenjevanja izdelkov se bodo začela dober mesec po razpisu, 27. februarja, na Ptuju, in sicer s senzoričnim ocenjevanjem konzerviranih vrtnin in kisov. Nato so sledila ocenjevanja drugih skupin izdelkov, ki se odvijajo v prostorih Kmetijsko gozdarskega zavoda Ptuj in na Biotehniški fakulteti v Ljubljani, ocenjevanje oljčnih olj pa bo potekalo sredi marca v prostorih Inštituta za oljkarstvo v Izoli.

 

Prevladujejo tržno usmerjene kmetije

Za izziv sodelovanja na ocenjevanju in razstavi se odločajo predvsem nosilci dopolnilnih dejavnosti predelave in turizma na kmetiji, saj jim ocene ne pomenijo le priznanja ali opredelitev kakovosti, pač pa dobijo tudi strokovno utemeljene smernice za izboljšave. Zelo pomemben vidik udeležbe pa je primerjava z drugimi kmetijami, ki se ukvarjajo z enakimi oziroma podobnimi dejavnostmi.

Vsako leto pa se prijavijo tudi »ljubiteljski« predelovalci, včasih tudi takšni, ki se za tržno predelavo šele odločajo in so začeli »tipati« trg, na katerega se pripravljajo, obenem pa na razstavi dobijo še kakšno zamisel za nov izdelek ali izboljšavo obstoječega.

 

Zadnja leta več kot tisoč podeljenih priznanj

Na vseh dosedanjih razstavah je bilo skupaj podeljenih 19.245 priznanj, od tega 5184 bronastih, 6236 srebrnih in 7825 zlatih priznanj ter kar 1088  znakov kakovosti (znak kakovosti prejme kmetija, ki dobi tri leta zapored zlato priznanje za določen izdelek).

 

Osrednja regija in spremljajoči dogodki

Kot vsako leto, je tudi tokrat poudarek na eni izmed sodelujočih regij. Tokrat je to čast doletela Ljubljanska pokrajina z Zasavjem,  ki je znana po visoko kakovostnih izdelkih iz sadja, mesa, mlečnih izdelkih in drugih dobrotah. Likovni natečaj vrtcev in osnovnih šol, ki poteka ob prireditvi, ima letos naslov »Cvetoči travniki in travniški sadovnjaki « in je namenjen ohranjanju slovenskih travnikov.

Pripravljamo bogat program prireditev na Ptuju. Letos Ptuj praznuje 1950 let od prve pisne omembe mesta. Razstava v minoritskem samostanu bo odprta 17. maja 2019 in bo tri dni na ogled od 9. do 18 ure in v tem času bo možno tudi preizkusiti in kupiti dobrote, ki jih bodo kmetije ponujale pod arkadami samostanskega atrija in v šotoru in obiskati staro mestno jedro. Na Ptuju se bo v času razstave predstavila tudi Zveza slovenskih rokodelcev, potekala bo mednarodna konferenca v okviru projekta LIFE to GRASSLANDS. Na Ptuju bomo torej praznovali okroglo obletnico z vrsto dogodkov in zadišalo bo po slovenskem podeželju.

 

Predsednik organizacijskega odbora 30. razstave

Peter Pribožič

 

Nazaj na seznam novic