KGZ Ptuj X
GO

Novice

Novice - Nasveti - Govedoreja - torek, 31. december 2019

NAPAJANJE TELET Z MLEČNIMI NADOMESTKI

Mleko v prehrani telet pogosto zamenjajo različni mlečni nadomestki, ki se zelo razlikujejo po sestavi in kakovosti. Vzrok za uporabo mlečnih nadomestkov je predvsem ekonomski. Najpomembnejši kriterij za izbiro mlečnega nadomestka pa je pogosto cena, kar pa ni pravilno.

Prehrana telet odločilno vpliva na zdravstveno stanje in razvoj telet. Mlada teleta še nimajo popolnoma razvitega prebavnega sistema. Izbor ustreznega mlečnega nadomestka, ki ustreza potrebam teleta je zato izjemno pomemben. Napajanje telet z neustreznim mlečnim nadomestkom lahko povzroči resne prebavne težave in slab razvoj telet. Verjetnost zdravstvenih težav je še večja, če je koncentracija neustreznega mlečnega nadomestka večja. Kritični so predvsem prvi štirje življenjski tedni. Pričetek napajanja telet z mlečnim nadomestkom je na kmetijskih gospodarstvih zelo različen. Ustrezna sestava in kakovost mlečnega nadomestka je pomembna zlasti, če začnemo teleta z mlečnim nadomestkom napajati zelo hitro, ko so npr. stara le en teden. Pomembno je predvsem kakšne beljakovine, maščobe in ogljikovi hidrati sestavljajo mlečni nadomestek. Zelo mlada teleta niso sposobna prebavljati beljakovin rastlinskega izvora. Tudi sirotkine beljakovine so zelo mlada teleta sposobna prebaviti le v zelo omejenem obsegu. Mlečni nadomestek mora zato vsaj za teleta do četrtega tedna starosti vsebovati vsaj 50% posnetega mleka v prahu. Pomembna je še vsebnost surove vlaknine, surovega pepela, posameznih mineralov, vitaminov in drugih nutritivnih, zootehničnih in tehnoloških dodatkov ter primernost mlečnega nadomestka glede na tehnologijo napajanja (napajanje z vedri, avtomatsko napajanje telet).

Cena mlečnega nadomestka ne sme biti odločilni kriterij izbora. Mlečni nadomestek izberemo glede na tehnologijo napajanja telet. Zelo pomembna je predvsem starost telet, ko jih pričnemo napajati z mlečnim nadomestkom. Za rejce je zato izjemno pomembno, da se pred odločitvijo za posamezen mlečni nadomestek pozanimajo o sestavi le tega.

Priporočena sestava mlečnega nadomestka za teleta (Kirchgeβner et al., 2014)

Vsebnosti:

 

Energija (MJ ME):

17-18

Surove beljakovine (%):

20 – 22

Surova vlaknina (%):

največ 0,1

Surovi pepel (%):

največ 8

Surova maščoba (%):

16 - 20

Vitamin A (IE/kg):

najmanj 12000

Vitamin D (IE/kg):

najmanj 1500

Vitamin E (mg/kg):

najmanj 20

Železo (mg/kg):

najmanj 60

 

 

 

 

 

Priporočila za napajanje in dokrmljevanje telet (prevedeno in prirejeno po LfL-Information, Gruber Tabelle zur Fütterung der Milchkühe, Zuchtrinder, Schafe, Ziegen. Bayerische Landesanstalt für landwirtschaft (LfL), Institut für Tierernährung und Futterwirtschaft. 42. Auflage, 2017).

 

TEDEN

MLEKO

MLEČNI NADOMESTEK (160g/l)

KONCENTRAT

 

VODA IN MRVA

l/dan

l/dan

1

4,5 – 6 MLEZIVO

MLEZIVO

DOKRMLJEVANJE TELET PO VOLJI (PRIPOROČLJIVO TMR).

TELETA ODSTAVLJATI ŠELE, KO ZAUŽIJEJO 1,5KG ALI VEČ KONCENTRATA.

ZDRAVSTVENO NEOPOREČNO VODO IN MRVO NAJ IMAJO TELETA VEDNO NA VOLJO.

2

7 – 8

8

3

8

8

4

8

8

5

6

8

6

5 – 6

7

7

3 – 4

5

8

1 – 2

3

PORABA

293kg

53kg

 

Tako kot pri napajanju telet z mlekom, je potrebno tudi pri napajanju z mlečnim nadomestkom paziti na ustrezno tehnologijo. Vedra za napajanje telet morajo biti čista. Mlečni nadomestek je potrebno pri pripravi dobro premešati, da ne ostanejo grudice. Delovanje in nastavitve avtomatov za napajanje telet je potrebno stalno preverjati. Ustrezna temperatura mlečnega nadomestka je 39 – 40⁰C. Pomembno je tudi, da teletom ponudimo ustrezno količino mlečnega nadomestka (koncentracija!), ki ga razdelimo na več obrokov dnevno (najmanj dva).

Zelo pomembno je tudi primerno skladiščenje mlečnega nadomestka na suhem in hladnem mestu. Neustrezno skladiščenje mlečnega nadomestka je vzrok za kvarjenje. Takšen mlečni nadomestek je zdravstveno oporečen in ni primeren za prehrano telet.

 

Pripravil: dr. Andrej Toplak, univ. dipl. inž. zoot., dr. vet. med.

 

Nazaj na seznam novic