Svetovni dan kmetic, ki ga obeležujemo 15. oktobra, je priložnost za priznanje in praznovanje ključne vloge, ki jo imajo kmetice v kmetijstvu, gospodarstvu in skupnostih po vsem svetu. Ta dan je bil ustanovljen leta 2008 z namenom osvetliti izzive, s katerimi se srečujejo ženske na podeželju, ter poudariti njihov prispevek k trajnostnem razvoju in prehranski varnosti.
Kmetje, ki zaradi obilnega jesenskega deževja in posledične velike namočenosti tal svojih površin, vključenih v operacijo MET ne boste mogli pokositi do 15. oktobra 2024 in jih niste pokosili niti v spomladanskem času (do 25.6.2024) in s tem ne boste mogli izpolniti obveznosti glede minimalne obdelave tal (1x letna košnja) do 15. oktobra 2024 morate javiti višjo silo. Podrobnosti so v priloženem dopisu.
Pozivamo vas, da se vključite v shemo IK in pričnete s pridelavo žit in ajde po zahtevah specifikacije IK. Pred setvijo se prijavite v postopek certificiranja pri enem izmed treh certifikacijskih organov: Bureau Veritas, Inštitut za kontrolo in certifikacijo v kmetijstvu in gozdarstvu Maribor (Inštitut KON-CERT) ter Inštitut za kontrolo in certifikacijo Univerze v Mariboru (IKC UM).
Smernice so namenjene zagotavljanju osnovnih informacij in osnovnega znanja o najpomembnejših vidikih biološke varnosti v obratih z živalmi, kot so določeni s pravilnikom. Zajemajo osnovne informacije o sprejemljivih načinih izvajanja splošnih biovarnostnih ukrepov in o kriterijih za merjenje željenih učinkov ukrepov. Vsebino teh smernic je treba obravnavati kot priporočila.
V tokratni številki preberite: Kdo so nagrajenke in nagrajenec priznanj za peko kruha, potic in ognjišnih potic v sklopu ocenjevanja Podob bistriških domačij, biovarnostni ukrepi pri prašičih, priprava silaže koruznega zdroba na prašičjerejskih kmetijah, jesensko shranjevanje pridelkov, kako servirati in postreči sire, prašičjerejska kmetija Brumec iz Spodnje Nove vasi in druge zanimivosti.
Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je z namenom večjega vključevanja proizvajalcev v sheme kakovosti ter izboljšanja sodelovanja med vsemi akterji pripravilo brošuro "Vključitev v sheme kakovosti – Predstavitev priložnosti in prednosti za proizvajalce"
Govedo se najboljše počuti pri temperaturah do 20⁰C. Najugodnejša temperatura za govedo je 7⁰C - 17⁰C.
Na spletni strani UVHVVR je bilo objavljeno navodilo za uveljavljanje finančnega nadomestila za odpravo škode zaradi zlate trsne rumenice.
Z namenom obvladovanja zlate trsne rumenice v Sloveniji je Vlada sprejela in objavila Uredbo o ukrepih za zatiranje in preprečevanje širjenja zlate trsne rumenice (Uradni list RS, št. 83/23 in 60/24). Glede na stopnjo razširjenosti in okuženosti vinogradov so določena razmejena območja za zlato trsno rumenico za območje zahodne, jugovzhodne in severovzhodne Slovenije, ki so sestavljena iz okuženih območij in varovalnih pasov. Zaradi številnih novih okužb so bila razmejena območja spremenjena v maju 2024 in sicer so bila povečana okužena območja v SV in tudi v JV Sloveniji.